nedeľa 7. februára 2016

Big Air v meste 2016

Kremnica night atmosphere
Big Air v meste 2016, one of the biggest freeski and snowboard events of the year went down yesterday. What happened in historic center of Kremnica will tell you following report. 
Strong field of 31 riders gathered on Saturday already for the 9th edition of this spectacular urban show on snow. Jump was bigger than last year (probably biggest they ever had) and so was the run-in tower which was raised by one more floor to the total number of 5 floors. Now the only question was, are we going to see doubles?

///

Big Air v meste 2016, jeden z najväčších freeski and snowboard eventov roka sa konal včera na historickom námestí v Kremnici. Čo všetko sa tam udialo si prečítaj v nasledujúcom reporte. 
Silné štartové pole ktoré pozostávalo z 31 jazdov sa zišlo v sobotu tento krát už na 9tom ročníku tejto fantastickej show na snehu. Skok bol väčší ako minulý rok (pravdepodobne asi najväčší aký kedy bol) a tak aj rozjazdová veža ktorá bola zvýšená o jedno poschodie na konečných 5. Jediná otázka ktorá teraz visela vo vzduchu bola, uvidíme double?

5 story run-in
Qualification:
After warm-up jumps, 15 freeskiers and 16 snowboarders were divided into two qualification heats where they had one hour jam session to prove to the judges that they deserve to make it to the finals. Judged were 3 best runs and advance could only 7 skiers and 7 snowboarders. The only female competitor from the whole field was freeski Natália Šlepecká.  

///

Qualification:
Po zohrievacích jazdách 15 freeskiers a 16 snowboarders bolo rozdelených na dve kvalifikačné jazdy kde mali každý hodinovú jam session aby ukázali rozhodcom že si zaslúžia byť vo finále. Hodnotené boli najlepšie 3 skoky a postupovalo iba 7 skiers a 7 snowboarders. Jedinou súťažiacou dámou bola freeski Natália Šlepecká. 

Unique night show on snow 
Finals:
In finals it was another hour jam session to determine who will end up on the podium. Judged were again 3 best runs and also best trick which had to be chosen from both ski and snowboard together. People saw riders spinning left and right, forward up to 1080 and switch up to 540. In-between there were some frontflips, rodeos, underflips and of course corks. Peter Lengyel was the only skier hitting the jump switch in the finals with stylish switch 540s. Richie Jurečka on the other hand was throwing rodeos both natural and unnatural direction all the way to the parking lot. But top spot went to Juraj Bernát who was spinning like there is no tomorrow including his massive 1080. Nana was clearing the jump with nice 540s. Pretty high quality of riding just no doubles. Well, until Juraj Bernát decided to throw double frontflip which he unfortunately underrotated and landed on his bindings, what looked pretty painful but Juraj got up and seemed fine. Riders, together with supporting program threw an awesome show for the whole Kremnica downtown which everybody enjoyed. Big up goes to the organisation crew for making the Big Air v meste better and better every year. Can't wait for volume 2017.

///

Finals:

Vo finále bola znova hodinová jam session kde sa malo rozhodnúť kto pôjde na bedňu. Hodnotené boli opäť naj 3 jazdy a aj best trick ktorý sa vyberal spoločne medzi ski a snowboard. Ľudia videli jazdcov rotovať doľava a doprava, dopredu do 1080 a na switch do 540. Medzitým tam boli nejaké frontflips, rodeos, underflips a samozrejme corks. Peter Lengyel bol vo finále jediný skier kto si dával skok na switch so štýlovými switch 540tkami. Richie Jurečka tam na druhej strane posielal rodea na svoju natural aj unnatural stranu skoro až do fontány. Ale najvyššie umiestnenie išlo Jurajovi Bernátovi ktorý to rotoval ako keby nemal prísť zajtrajšok vrátane jeho masívnej 1080. Nana prelietavala ponad námestie peknými 540tkami. Celkom vysoká kvalita jazdenia len žiadne doubles. Teda kým sa Juraj Bernát nerozhodol dať tam double frontflip ktorý žial nedorotoval a dopadol na zadnú časť svojho viazani čo vyzeralo dosť bolestivo. Juraj sa ale hneď postavil na nohy a vyzeral že je ok. Rideri spolu so sprievodným programom pripravili super show pre celú Kremnicu ktorú si každý užíval plnými dúškami. Veľký rešpek patrí celej organizátorskej crew ktorý robia Big Air v meste každým rokom lepší a lepší. Neviem sa už dočkať čo prinesie rok 2017.


Results:
Freeski:                                                                Snb:
1. Juraj Bernát                                                     1. Dávid Kordiak
2. Richard Jurečka                                               2. Matej Matys
3. Peter Lengyel                                                   3. Boris Karolčík

Best trick:
Juraj Bernát: Cork 1080 Tailgrab

/Text: OJ
/Photo: Žický

Finals fireworks

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára